Kunsten å lede med spørsmål

K

– eller: Hva om du prøver å ikke være allvitende i dag?

Noen ledere tror de må ha alle svarene. Det er liksom en del av pakken. De har jobbtittel, kaffeabonnement og svar på alt fra KPI-er til hvilken HDMI-kabel som er best.

Men her er problemet: Når vi alltid sitter på fasiten, er det bare én som får brukt hodet – og det er oss. Resten blir stående og vente på svar. Som barn i kø uten softis.


Når svarene våre gjør folk dummere (på en veldig høflig måte)

Vi har alle vært der: En medarbeider kommer inn og sier, «Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal løse dette. Hva ville du gjort?» Og før vi rekker å tenke oss om, har vi levert både løsning, plan B og en liten bonusidé vi fikk på vei til lunsj.

Det føles veldig effektivt. Men det vi egentlig har gjort, er å frata dem muligheten til å lære. Og det føles ikke like bra når vi tenker oss om.

Coachende ledelse sier: Vent litt. Ikke gi svaret. Still spørsmål. Få folk til å tenke selv – selv om det tar litt lenger tid og kanskje krever mer enn et nikk og et «god idé, sjef».


«Hva ville du gjort hvis jeg ikke var her?»

Kristin, en teamleder jeg kjenner, hadde det travelt. Ikke vanlig travelt, men sånn «jeg-svarer-på-spørsmål-med-store-bokstaver-i-Slack-mens-jeg-er-i-møte-og-spiser-lunsj»-travelt. Hun ble en flaskehals i eget team, og det føltes som hun hadde ansvar for alt – inkludert printeren.

Så hun prøvde noe nytt.

Neste gang noen spurte: «Hva bør vi gjøre her?», svarte hun med et enkelt spørsmål:

– Hva ville du gjort hvis jeg ikke var her?

Først ble det stille. Så kom det skepsis. Men etter hvert begynte noe å skje: Folk tenkte. Diskuterte. Tok avgjørelser. Og Kristin fikk plutselig tid til å jobbe med strategi igjen – eller i det minste drikke kaffen sin mens den fortsatt var varm.


Når feil faktisk er en gave (men ikke sånn med sløyfe på)

Thomas, butikksjef i en større kjede, hadde en ansatt som stadig gjorde feil i bestillingene. Tidligere ville han gått rett inn og pekt på hva som var galt – med beste mening, selvfølgelig.

Men så begynte han å stille spørsmål i stedet:

– Hva tror du skjedde her?

– Hva kan du gjøre annerledes neste gang?

Over tid begynte hun å ta ansvar, analysere egne rutiner og gjøre færre feil. Ikke fordi Thomas «fikset» henne, men fordi hun fikk eierskap. Og det fungerer – i all sin pedagogiske skjønnhet.


Hvorfor vi må slutte å være Google for teamet vårt

Hvis vi alltid svarer raskere enn folk rekker å spørre, blir vi et slags levende søkefelt. Og det er ikke bærekraftig. Ikke for oss. Ikke for dem. Ikke for noen.

Coachende ledelse handler ikke om å aldri komme med råd. Det handler om å velge når vi gjør det. Og å trene folk i å tenke høyt, prøve selv og stole på at de kanskje vet mer enn de tror.


Så hvordan gjør vi dette i praksis?

Start med refleksjonsspørsmål

Bytt ut «bra jobba!» med:

  • Hva fungerte godt?
  • Hva kunne vi gjort annerledes?
  • Hva lærte du?

Disse spørsmålene virker kanskje enkle, men de gjør noe magisk: De hjelper folk å lære uten at vi trenger å holde et lite TED-foredrag først.

Øv på aktiv lytting

Altså virkelig lytting. Ikke sånn «jeg-nikker-men-planlegger-svaret»-lytting. Bruk ørene. La det gå to sekunder før du svarer. Og hvis du virkelig vil teste deg selv: Ikke svar i det hele tatt – still et nytt spørsmål.

Gjør det til vane

Når noen kommer med et problem – ta et pust. Smil. Og si noe sånt som:

– Hva har du vurdert så langt?

– Hva vil du gjøre nå?

Og ja, det kommer til å føles rart i starten. Folk vil kanskje se på deg som om du har glemt jobben din. Men gi det litt tid – og du vil merke at folk vokser. Og du får puste.


Fremtidens ledelse spør mer enn den svarer

Vi trenger ikke ledere som vet alt. Vi trenger ledere som får andre til å tenke bedre. Som utvikler mennesker, ikke bare styrer prosesser.

Coachende ledelse handler ikke om å være passiv. Det handler om å ha tro på at folk kan finne ut av ting selv – og gi dem rom til å gjøre nettopp det.

Bonus: Du får kanskje fullføre en kaffe uten å bli spurt om passordet til et system du aldri har brukt.


TL;DR – Spør før du svarer:

  • Folk lærer mer når de finner svaret selv. Gi dem sjansen til det.
  • Coachende ledelse er en treningssak. Men verdt det.
  • Spørsmål gir eierskap. Og bedre beslutninger på sikt.
  • Du slipper å være flaskehals. Og får kanskje til og med tid til lunsj.

Klar for å lede litt mindre som en orakelmaskin?

Jeg hjelper ledere som vil trene på å stille bedre spørsmål – og bygge team som tenker selv. Jeg lover å ikke gi deg fasiten, men heller noen veldig gode spørsmål.

Send en melding, så finner vi ut av det. Sammen.

Om forfatteren

Erlend Tiller

Jeg har fartstid som kommunikasjonssjef, markedssjef, strategisk rådgiver, journalist og reklamebyråfyr. Nå hjelper jeg ledere og organisasjoner med strategi, kommunikasjon og lederstøtte – én samtale av gangen.

Av Erlend Tiller

Artikler om