– Eller: Hvordan ikke bli en Elon i rampelyset
For litt siden hadde jeg en sånn prat der det begynner med været og ender med eksistensiell uro. En god venn av meg, som leder et busselskap (ja, folk gjør det også), lente seg over kaffekoppen og sa:
– Du, har du tenkt over hvor mye folk tolker deg ut fra jobben din? At du liksom er selskapet?
Jeg nikket. Kanskje litt for fort.
For i en tid der «personlig merkevare» ikke lenger er noe bare influensere driver med, blir vi ledere mer synlige enn noen gang – enten vi vil det eller ikke. Og det betyr én ting: Når vi sier noe rart, kan hele organisasjonen få frysninger.
Enter: Elon
Og apropos frysninger – la oss snakke om Elon Musk. En mann som på mange måter har bygget verdens mest framtidsrettede merkevarer, men som nå ser ut til å teste hvor mye man kan undergrave dem før noen skrur av lyset og sier «ok, det var det».
I løpet av noen få måneder har han:
- Delt konspirasjonsteorier og gått i partnerskap med Donald Trump
- Gestikulert som om han var på audition til en veldig feil rolle i en veldig feil dokumentar
- Forvandlet plattformen X (tidligere Twitter, tidligere gøy) til et fristed for hatprat – med påfølgende annonsørflukt og offentlig mageplask
Altså, dette er ikke bare uheldig kommunikasjon. Det er som om noen har gitt en femåring nøklene til både fabrikken, PR-avdelingen og internett.
Men poenget er ikke å le av Elon. (OK, litt.) Poenget er hva vi andre kan lære av det.
Når lederen blir merkevaren (på godt, vondt og veldig synlig)
Vi som leder noe – det kan være et selskap, et team eller en gjeng som organiserer dugnad – blir fort selve bildet på kulturen vi representerer. Og det bildet er ikke alltid flatterende. Spesielt ikke hvis vi begynner å oppføre oss som om vi er på konstant Twitter-rant.
Musk har vist oss hvor fort det kan gå galt:
Han setter ego foran etos
Aristoteles ville grått i skjegget sitt. Musk lar sine egne behov og meninger drukne hele merkevaren. Når etos – altså troverdighet og moralsk autoritet – blir byttet ut med «jeg sier hva jeg vil, når jeg vil», mister vi tilliten. Og da er det ikke lenger noen hjemme i merkevaren.
Han glemmer symbolverdien
Som leder er du ikke bare en person. Du er en metafor med skjorte på. Og når den metaforen begynner å rope fra scenen, kan det gjøre vondt i både organisasjonen og verdiene den står for.
Han bryter den sosiale kontrakten
Vi har alle en slags taus avtale med samfunnet: Vi oppfører oss anstendig, og i bytte får vi lov til å drive business. Når Musk motarbeider fagforeninger og sprer ugreit innhold, river han i stykker denne kontrakten – og med den forsvinner legitimiteten.
Hva kan vi gjøre annerledes?
(Hvis vi har en vag drøm om ikke å bli sammenlignet med Elon på allmøte)
Gjør verdiene dine synlige
Verdier er ikke til pynt på en PowerPoint. De skal leves. I hvordan du hilser. I hvordan du skriver e-poster. I hvordan du takler det når noen er uenig med deg på LinkedIn.
Et tips: Lag deg tre til fem personlige kommunikasjonsprinsipper du alltid styrer etter. Skriv dem ned. Heng dem over kaffemaskina. Få dem tatovert på armen hvis du er typen til det.
Snakk med – ikke til (og aldri ned til)
Det er fristende å være tydelig. Noen ganger for tydelig. Men vi kommer lengst med nysgjerrighet og respekt. Vi trenger ikke alltid ha rett – vi trenger bare å ha folk.
Så: Lytt. Justér. Og hvis du først skal svare på kritikk offentlig, la det være som et menneske – ikke en dårlig Twitter-bot.
Stå for noe – men stå støtt
Det går fint an å være prinsippfast og modig uten å bli polariserende. Den beste lederen er ofte den som står i stormen uten å rope tilbake.
Still deg dette spørsmålet før du poster noe:
Bygger dette tillit? Eller bygger det bare… følgertall?
Du ER merkevaren. Beklager.
Det er kanskje ikke rettferdig, men det er sant. Når du leder noe, blir du en vandrende ambassadør for alt det skal stå for. Og når du mister fotfestet, kan hele organisasjonen få kjenne etterdønningene.
Men den gode nyheten? Du kan også være en kraft for tydelighet, trygghet og verdier i praksis. Ikke ved å være perfekt, men ved å være helhetlig.
Vi trenger ledere som snakker sånn at vi lytter – og lytter så vi kjenner oss igjen. Som bygger merkevaren innenfra, med karakter og kommunikasjon som matcher.
Vi trenger deg. Ja, deg. (Men helst ikke i en «heiling på scenen»-variant.)
TL;DR:
- Elon Musk er et skrekkeksempel på når personlig merkevare går fullstendig bananas
- Som ledere er vi alltid merkevaren – enten vi liker det eller ikke
- Tre tips: lev verdiene, vær en lyttende leder og kommuniser med integritet
- Ledelse handler ikke bare om strategi – det handler om hvem du velger å være når folk faktisk følger med
La oss prates?
Vil du snakke mer om personlig ledelse, verdier i praksis – eller bare trenger noen som sier ifra før du uforvarende havner på nyhetene? Jeg tilbyr støtte, sparring og strategisk førstehjelp for ledere som vil stå støtt – også i storm.
Send meg en melding, så tar vi en prat. Jeg lover å ikke bruke Elon som benchmark.